Adatvédelmi tisztviselő pozíció betöltése


Adatvédelmi tisztviselőt egyes szervezeteknek, vállalkozásoknak kötelező kijelölni.
Az adatvédelmit tisztviselő lehet a szervezet alkalmazottja, vagy szolgáltatási szerződés keretében láthatja el a feladatait.

Ugyanakkor megfontolandó az önkéntes igénybevétel is minden olyan esetben, amikor ugyan nem kötelező a kijelölés, viszont az adatkezelési folyamatok sokszínűsége, kockázatai, az érintettek nagy száma ezt ésszerűen indokolja. Sok esetben a felkészítés és a folyamatos megfelelés költséghatékonyabb megoldását jelenti egy "külsős" adatvédelmi tisztviselő megbízása, mint az önálló felkészülés során a már meglévő munkaerő eddigi feladatainak "blokkolása" az felkészüléssel, vagy külön alkalmazott megfizetése a feladatra - aki sok esetben még csak ezután kezdi elsajátítani a kellő szakértelmet. A kellő szakértelem pedig nehezen és lassan sajátítható el, mivel ahhoz "az európai adatvédelmi jog és gyakorlat szakértői szintű ismerete szükséges", ahogyan erre a Hatóság is felhívta a figyelmet.  

Az adatvédelmi tisztviselő az alábbi szolgáltatásokat nyújtja a Megrendelő számára:
- tájékoztatás, tanácsadás, 
- rendszeres felülvizsgálat,
- oktatás, képzés,
- szakmai tanácsadás adatvédelmi hatásvizsgálat elvégzéséhez és a vizsgálat nyomon követése
- kapcsolattartás, konzultáció a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal a megrendelő nevében
- a jogi környezet és a megrendelő szervezet változásainak nyomon követése és a mindenkor naprakész megfelelés biztosítása.


Kapcsolat